O namaLIGA BUDUĆIH ŠAMPIONA

Punih 25 godina od kako je SOS kanal osnovao Ligu budućih šampiona, a sada misiju i ideju preuzeo SOS kanal plus, u Srbiji su održavana i održavaju se i dalje takmičenja škola fudbala i podmladaka fudbalskih klubova sa područja Republike, sa ciljem:

 • da najmlađima, bez obzira na realne fizičke sposobnosti i stvarnu sportsku obdarenost pojedinaca, pruže podjednake mogućnosti da svoje potrebe u oblasti sporta svestrano i kvalitetno zadovoljavaju i na taj način se potvrđuju i u ovoj oblasti društvenog života
 • da decu školskog uzrasta trajno stimuliše na organizovano vežbanje i na sportski trening i na taj način dopronose stvaranju navika za aktivnim učešćem u sportu
 • da svojim aktivnostima doprinesu širenju ideje duha olimpijzma i fer pleja
 • da podstaknu organizovane napore i dalje unapređenje sporta i jačanje materijalne osnove sportskih društava
 • da doprinesu zbližavanju mladih
 • da omoguće prirodniji razvoj vrhunskog sporta u Republici Srbiji, kako bi on svoje uporište našao upravo u onim sredinama u kojima žive, rade i takmiče se mladi
 • da mladima usade trajnu osobinu takmičarskog duha u najpozitivnijem smislu te reči
 • da mlade koji nemaju izražen talenat za vrhunska sportska ostvarenja približe sportu i uključe ih u isti kao sportske aktiviste (sudije, sportski radnici, pedagozi i sl.)
 • da kroz organizovana sportska takmičenja vide mogućnost iskazivanja sopstvene ličnosti i sticanje društvenog statusa i ugleda
 • da ih sport od malena uči da su pobede i porazi sastavni deo života
 • da vole sport

 

Imajući u vidu popularnost kolektivnih sportova kod nas, svetske rezultate i velike igračke zvezde, moglo se očekivati da će takmičenje u fudbalu biti izuzetno primljeno u školicama i klubovima. Nekada je Liga budućih šampiona podrazumevala takmičenje osnovaca uzrasta od petog do osmog razreda u fudbalu, košarci, rukometu i odbojci, ali je niz nepovoljnih događaja u samom društvu i nezainteresovanost škola i profesora fizičkog vaspitanja za van nastavne aktivnosti doprineo da Liga budućih šampiona promeni format i postane onakva kakvom je danas poznajemo.

 

Koncept Lige budućih šampiona u novom formatu prvo je zaživeo u balon halama u Beogradu, na tri lokacije, a uspeh postignut u prestonom gradu ubrzo se čuo i širom Srbije, pa su se koordinatori iz mnogih gradova javljali s idejom da Liga budućih šampiona zaživi i u njihovom mestu. Tako su se već tokom 2017. godine rodili centri za Bački okrug u Somboru, centar u Novom Sadu, centar za Južni Banat u Pančevu, kao i Severni Banat u Zrenjaninu. Šabac je centar Mačvansko- podrinjskog okruga, a Užice je centar Zlatiborskog okruga. Zbog veličine i brojnosti učesnika, naša porodica centara se polako uvećavala- otvoreni su centri za Šumadijski okrug su Kragujevac i Mladenovac, dok je Novi Pazar domaćin ekipama Raškog okruga, ali i timovima sa severa Kosova, poput Leposavića, Gračanice i dr. Blizina Beograda i jača konkurencija dovela je do prelaska pančevačkih ekipa u prestonicu i gašenja centra, ali smo zato ove godine po prvi put dobili novi koordinacioni centar- u saradnji sa Sportskim savezom Zaječara postignut je dogovor da se u tom gradu odvijaju takmičenja za Istočnu Srbiju!

 

Predviđanja organizatora u Ligi budućih šampiona u novom formatu su bila iznad svih očekivanja, pa su utakmice često izazivale veću pažnju nego utakmice ligaških timova. Još uvek se prepričavaju pojedini okršaji timova, a naročito uzbudljivih detalja sa finalnih turnira u prethodne četiri sezone, kada su domaćini bili Beograd (2016. godine) i Zlatibor (2017, 2018, 2019. i 2020. godine). Pošto je Zlatibor idealno mesto za finale na nivou Republike Srbije, i ove jubilarne takmičarske sezone 2020/21, finalni turnir će peti put biti igran na planinskoj lepotici Zapadne Srbije. Neposredno uoči tog prošlogodišnjeg finala na nivou cele Srbije, naša i vaša Liga budućih šampiona dobila je zvaničnog partnera za narednih nekoliko sezona. Naime, vredan i posvećen rad prepoznali su vodeći ljudi Sportskog saveza Srbije, koji tako postaje najznačajniji partner Lige budućih šampiona, i to u godini kada se spremamo da proslavimo veliki jubilej- 25 godina postojanja! Novi prijatelj lige je sportski trgovinski lanac Đak sport Beograd, a tu si u dugogodišnji prijatelji iz firme Nissan Nikom cars Kragujevac. Kao i prethodnih godina, naši domaćini i pokrovitelji finala biće Opština Čajetina i Sportski centar Čajetina, a tehnički partner je beogradska firma Unimast DOO.

 

U danima neposredno po okončanju finalnog turnira, SOS kanal plus će na svom programu emitovati tri epizode sa Republičkog finala, svaku u trajanju do 45 minuta. Nakon premijernog emitovanja na TV SOS kanal plus, sve emisije biće podignute i na zvaničnu Youtube kanal Lige budućih šampiona.