O namaLiga budućih šampiona

 

Pune 23 godine od kako je SOS kanal osnovao Ligu budućih šampiona, a sada misiju i ideju preuzeo SOS kanal plus, u Srbiji su održavana i održavaju se i dalje takmičenja škola fudbala i podmladaka fudbalskih klubova sa područja Republike, sa ciljem:

 • da najmlađima, bez obzira na realne fizičke sposobnosti i stvarnu sportsku obdarenost pojedinaca, pruže podjednake mogućnosti da svoje potrebe u oblasti sporta svestrano i kvalitetno zadovoljavaju i na taj način se potvrđuju i u ovoj oblasti društvenog života
 • da decu školskog uzrasta trajno stimuliše na organizovano vežbanje i na sportski trening i na taj način dopronose stvaranju navika za aktivnim učešćem u sportu
 • da svojim aktivnostima doprinesu širenju ideje duha olimpijzma i fer pleja
 • da podstaknu organizovane napore i dalje unapređenje sporta i jačanje materijalne osnove sportskih društava
 • da doprinesu zbližavanju mladih
 • da omoguće prirodniji razvoj vrhunskog sporta u Republici Srbiji, kako bi on svoje uporište našao upravo u onim sredinama u kojima žive, rade i takmiče se mladi
 • da mladima usade trajnu osobinu takmičarskog duha u najpozitivnijem smislu te reči
 • da mlade koji nemaju izražen talenat za vrhunska sportska ostvarenja približe sportu i uključe ih u isti kao sportske aktiviste (sudije, sportski radnici, pedagozi i sl.)
 • da kroz organizovana sportska takmičenja vide mogućnost iskazivanja sopstvene ličnosti i sticanje društvenog statusa i ugleda
 • da ih sport od malena uči da su pobede i porazi sastavni deo života
 • da vole sport
   

Imajući u vidu popularnost kolektivnih sportova kod nas, svetske rezultate i velike igračke zvezde, moglo se očekivati da će takmičenje u fudbalu biti izuzetno primljeno u školicama i klubovima. Nekada je Liga budućih šampiona podrazumevala takmičenje osnovaca uzrasta od petog do osmog razreda u fudbalu, košarci, rukometu i odbojci, ali je niz nepovoljnih događaja u samom društvu i nezainteresovanost škola i profesora fizičkog vaspitanja za van nastavne aktivnosti doprineo da Liga budućih šampiona promeni format i postane onakva kakvom je danas poznajemo.

Koncept Lige budućih šampiona u novom formatu prvo je zaživeo u balon halama u Beogradu, sada već na četiri lokacije, a uspeh postignut u prestonom gradu ubrzo se čuo i širom Srbije, pa su se koordinatori iz mnogih gradova javljali s idejom da Liga budućih šampiona zaživi i u njihovom mestu. Tako su se već tokom 2017. godine rodili centri za Bački okrug u Somboru, centar u Novom Sadu, centar za Južni Banat u Pančevu, kao i Severni Banat u Zrenjaninu. Šabac je centar Mačvansko- podrinjskog okruga, a Užice je centar Zlatiborskog okruga. Zbog veličine i brojnosti učesnika, novootvoreni centri za Šumadijski okrug su Kragujevac i Mladenovac. Leskovac je početkom sezone 2018 pristupio Ligi budućih šampiona kao centar za Jablanički okrug, dok je Novi Pazar domaćin ekipama Raškog okruga, ali i timovima sa severa Kosova, poput Leposavića, Gračanice i dr. S početka 2018. godine novi kordinacioni centar uspostavljen je u Kostolcu, za klubove i školice iz Stiga i Braničeva.

Predviđanja organizatora u Ligi budućih šampiona u novom formatu su bila iznad svih očekivanja, pa su utakmice često izazivale veću pažnju nego utakmice ligaških timova. Još uvek se prepričavaju pojedini okršaji timova, a naročito uzbudljivih detalja sa finalnih turnira u prethodne četiri sezone, kada su domaćini bili Beograd (2016. godine) i Zlatibor (2017, 2018 i 2019. godine). Pošto je Zlatibor idealno mesto za finale na nivou Republike Srbije, i ove takmičarske sezone 2019/20, finalni turnir će četvrti put biti igran na planinskoj lepotici Zapadne Srbije, u terminu od 22- 24. maja 2020. godine. Kao i prethodna tri puta, naši domaćini i pokrovitelji finala su Opština Čajetina i Sportski centar Čajetina.

SOS kanal plus godišnje na svom programu ovom događaju posvećuje oko 80 sati programa. Svake srede u terminu 20:00 premijerno emitujemo pregled kola sa snimcima svih utakmica sa teritorije Beograda, a četvrtkom u istom terminu emitujemo programu pregled dešavanja na terenima gradova širom Srbije u kojima se igra Liga budućih šampiona. Praksu emitovanja snimaka celih utakmica, tzv. derbija kola po godištima, započetu u sezoni 2018/ 2019, nastavljamo i ove sezone, ne samo na terenima u Beogradu, već i na terenima u koordinacionim centrima širom Srbije.